Tuesday, October 04, 2005

HUZURLU KENT-ÜLKE: SİNGAPUR



HUZURLU KENT-ÜLKE:
SİNGAPUR




Yazı: Savaş ŞENEL:

Fotoğraflar: Sait TAŞÇI

Singapur’da kahve, neredeyse sürahi büyüklüğünde bir kupada gelir, içmelere doyamaz, ama bitiremezsiniz de.
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan uzun bir araba yolculuğuyla Johur Baharu’a ve oradan da Johor Boğazını uzun bir köprüyle aşarak Singapur’a uzanmak, gezi meraklılarına tavsiye edilir. Malezya’nın ucunda, küçük bir şehir-devlet olan bu ülkenin sınırlarını ha deyince geçemeyebilirsiniz. Yanınızda getirdiğiniz, eşyalar bazen beklemenizi gerektirebilir. Polisler, gayet kibar insanlar, ters bir tavır görmezsiniz. Polisler arasında da Müslümanlar, Budistler, ve Hindular var. Beraber çalışıyorlar. Yabancı bir ülkeye gitmeden önce yasaları öğrenmekte yarar var. Bir problem çıkarsa, derdinizi sakin ve rahat bir tavırla anlatmalısınız.


Singapur, farklı gelecektir size de
Singapur, bir büyük ada ve ana adanın yakınında elli küçük adadan oluşuyor. İngiliz kolonisi oldukları dönemde, İngiltere, bu ülkeyi bir ticaret merkezi haline getirmiş. Singapur, güneydoğu Asya’nın en önemli limanı olma durumunda ve sadece 648 km kare. Ülke nüfusu 4, 608,595. İstanbul nüfusunun hemen hemen üçte biri ve nüfus yoğunluğu fazla. Nüfusun %75’i Çinli. Daha sonra Malezyalılar ve Hindistanlılar geliyor. Resmi diller, Çince, İngilizce, Malayca ve Tamilce. Bununla birlikte, İngilizce’nin, Singapur yönetim ve iş hayatının ortak dili. Singapor’da en yaygın dinler, Budizm, İslam, Hinduizm ve Hristiyanlık.



Işıklar içinde
Bu kent-ülkeye gece girdiğinizde, ışıklandırma dikkatinizi çeker. Arabada geçen uzun bir süreden sonra sınırda da biraz beklediyseniz, bir rüyadan başka bir rüyaya girer gibi girersiniz Singapur’a. İlk izlenim oldukça güzeldir. Işıklarla süslenmiş ülkeye gece vakti girmek çok hoş bir duygu. Kenti gecenin getirdiği sükunet içinde dolaşma keyfinden mahrum bırakmayın kendinizi. Sözgelimi, kaldığınız otelin tam karşısında bir Türk lokantası keşfedebilirsiniz.

Araba almak ne zormuş!

Singapur’da araba sahibi olmak zor. Yüzölçümü küçük olan bu şehir-devlette, araba almak istediğinizde sıraya giriyorsunuz. Birisi vefat ederse yada arabasını satmak isterse, sıra da size geldiyse araba alabiliyorsunuz. Bu durumda araba fiyatlarının pahalı olduğu tahmin edilebilir. Zira, sadece araba almıyor, önce araba sürme özgürlüğü alıyorsunuz.


Bir kahve içimi

HK ve Malezya’dan sonra Singapur fazla yabancı gelmiyor insana. Çünkü, oranları farklı olsa da üç ülkenin de nüfusu hemen hemen aynı etnik gruplardan oluşuyor. Singapur’da dolaşırken, yorulan ayaklarınızı dinlendirmek için bir kafede oturup, kahve sipariş ederseniz, kahve, muhtemelen neredeyse sürahi büyüklüğünde bir kupada gelir, içmelere doyamaz, ama bitiremeyebilirsiniz de. Singapur, belleğinizde o kahvenin tadıyla kalır.

Burada da sigara sağlığa zararlı

Singapur’da da yoğun bir sigara aleyhtarlığı hemen dikkat çekiyor. Sigara paketlerinin üzerinde, sigaranın yol açtığı sağlık problemlerini içeren itici resimler basılmıştı. Ayrıca, bir paketten fazla sigara taşımak yasalara aykırı. Uyuşturucu madde kapsamına sokmuşlar sigarayı sanki. Singapur’daki başka bir ilginç yasak ta, sakız çiğneme yasağı. Halka açık yerlerde sakız çiğnemek yasalara aykırı. Bu aralar, Amerika’nın pazarı genişletme amacıyla baskısı sebebiyle nedeniyle, tıbbi sebepler göstererek sakız çiğnenebiliyor.


Sentosa adasıSingapur’un başlıca turistik yerlerinden olan Sentosa adası bir gezi ve eğlence merkezi olarak organize edilmiş. Araba ya da otobüsle de gidebilirsiniz. Ama teleferik hoş bir seçim olabilir. Bayağı bir yüksekten giderken, teleferiğin durmasıyla zorunlu bir “tefekküre” dalabilirsiniz. Çünkü orada öylece, altınızda deniz, yaklaşık elli metre havada asılı durumda kalmışken size kimse yardım edemez. Bir yandan da gülersiniz. Zira, teleferiğin içinde, yanında “zor durumda kalınca basın” yazılı olan kırmızı bir düğme var. Fakat, nasıl yardım edecekler, bilemiyor insan. Teleferik tekrar hareket etmeye başlayınca tekrar “gaflete” ve gözleme dalarsınız. Adaya ulaşınca, akvaryumları dolaşabilirsiniz. Köpek balıkları ve daha başka kocaman balıklar üzerimizden uçak gibi geçip gider. Düzeni bozmak istemezseniz yada yorulursanız, yürüyen bantların üzerinde, akvaryumların önünden geçip balıkları ve diğer deniz canlılarını hayretle ‘temaşa’ edebilirsiniz.



Farklı bir dikkat uyarısı

Sentosa sahillerinde gezerken, ilginç bir tabela göreceksiniz: Kendinize güveniyorsanız yüzün, size yardımcı olacak bir güvenlik elemanımız yok. Bu açık sözlülük sizi şaşırtabilir. Bu tabelaya da aslında başka yerlerde ihtiyaç var. Özellikle, iş dünyasında da durum bu. Sentosa Adasında yağmura yakalanmak ve kendinizi adayı gezdiren trene atmak ta ayrı bir keyif. Yağmur kesilene kadar adayı bu küçük trende dolaşabilir ve değişik ülkelerden insanlardan insanlarla tanışabilir ve sonra da mailleşebilirsiniz.


Türkler, Singapur’da
Singapur’da bir Türk lokantası bulabilir ve memleket hasretini bir nebze giderebilirsiniz. Yabancı bir ülkede, bir dükkana girerken anadilinizle selam vermek ve anadilinizde karşılık almak çok heyecan verici. Singapur’da yada başka bir yabancı ülkede şehriye çorbası, pide ve ayrandan sonra çay içme keyfini yaşamak bir ayrıcalık. Çay her yerde vardı elbet ama Singapur’da, şöyle Türkçe sözlü pop müziği eşliğinde ince belli bardakta çay keyfini farklı bir duygu. Masanızda ince belli çay bardağı, loş bir bahçede, akşam vakti, Ajda Pekkan’ı, “kimler geldi kimler geçti” derken dinlemek çok farklı gelecektir size de. Her gün yaşadığımız ve kanıksadığımız şeyler, yabancı bir ülkede çok farklı bir anlam kazanıyor.



Sert yasalar, huzurlu ülke
Singapur yasalarının, dünyanın en sert yasalarından olma özelliğine sahip olduğu söyleniyor. Bununla birlikte, Singapur’un, dünyanın en emniyetli ülkesi olduğu da belirtilmekte. Demokrasinin, herkesin her istediği şeyi yapması anlamına gelmediğini görüyorsunuz bu kent-ülkede.

Uzak Doğu gezinizden size kalan pek çok şey olacaktır. Her yerde sınırların var olduğunu görmek mümkün. Honk Kong’ta da, Malezya’da da, Singapur’da da sınırlar var. Belki bir çoğumuz bu ülkelerde insanların sınırsız bir serbestliğe sahip olduğunu düşünüyor, ama gerçek böyle değil. Gençleri koruma çabası bu üç ülkede de göze çapıyor. Eğitime olağanüstü önem veriliyor. Özellikle, en azından, her şey ulu orta satılmıyor, yayımlanmıyor. İnsanların ruh ve beden sağlığına zarar vereceği düşünülen şeylere sınırlamalar getirilmiş.




Gelenek heryerde

Günlük hayatlarına dikkat ettiğinizde geleneğin ve geçmişin etkilerini görebiliyorsunuz. Sözgelimi, Malezya’daki İkiz Kuleler’de İslam Mimarisinin ve Hong Kong’ta da Çin mimarisinin özenle yansıtıldığını görebilirsiniz. Başka bir deyişle Malezya’daki gökdelenlerle Hong Kong’taki gökdelenler birbirinden farklı karakteristiklere sahip. Fakat bu günlerde, Batı kültürünün ve fast food’un girmesinin bu ülkeleri de yozlaşmaya doğru götürmekte olduğu söyleniyor.




Sindirim zorluğu

Bu ülkeleri dolaşırken, Türkiye’nin, her şeyin hızla ve kontrolsüz bir şekilde girdiği bir ülke olduğunu düşüneceksiniz. Ülkemizin, alternatifleri geliştirmeden bir çok şeyi bıraktığını ve kültürü ve disiplinini geliştirmeden bir çok yeni şeyi birden hazmetmek zorunda kaldığını daha çok hissediyorsunuz Singapur’da.

Başka ülkelerde dostlar edinmek zor değil. Her ülkede etkili ve geçerli olan tebessüm etmek, kibar olmak ve alınan her hizmet yada gördüğünüz küçük bir iyilik için bile teşekkür etmek ve yerel kültür ve inançlara saygılı olmak gibi konularda özen gösterdiğiniz takdirde, insanlarla tanışmak, anlaşmak çok kolay.

Özellikle, gençler, öğrenciler, eğitimciler için fiyatları uygun ve programlı yurt dışı gezileri organize edilmesi çok yararlı olacaktır. İngilizce, bir dünya dili olmuş durumda, ama Çince öğrenmenin ileriye hatta bugüne bakan yararları olduğu açık. Hong Kong, Malezya ve Singapur Türklerle daha aşina olmayı bekliyor. Kısaca: “Vatansever Türklere her yerde ihtiyaç var.”

-----------------------------------------------------------------------

Meraklıları için Singapur’la ilgili İngilizce bir site:
http://www.worldexecutive.com/cityguides/singapore/attractions.html
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------