GÜLERYÜZLÜ İNSANLARIN
ÜLKESİ:
MALEZYA
Yazı: Savaş ŞENEL
Fotoğraflar: Sait TAŞÇI
Çay isteyince, küçük bir poşette gelebilir, size sormadan bolca şeker atabilirler, içerlemeyin, yudumlayın.
Güler yüzlü insanlar ülkesi
HK’dan sonra Malezya’ya, Budist bir ülkeden Müslümanların daha çok olduğu bir yere geçmek, farklı bir deneyimdir. Hava alanından, Kuala Lumpur’un merkezine, klimadan dolayı içi serin bir Mersedesle giderken kenti kaplayan yeşil dikkatinize çeker. Yeşil kadar bol olan bir şey de tebessüm. Gülümsemek için, yüz asmak için gerekenden daha az kasın gerektiğini fark etmişlerdi sanki! Kim bilir belki de okullarda öğretiliyordur!
Malezya’nın yüzölçümü 329,758 km kare. Nüfusu 23,092,940. Nüfusun %59’u Malayan, yani Malezya’nın yerlisi. %26’sı Çinli. %7’i ise Avustralyalılar, Endonezyalılar, Taylandlılar ve Avrupalılardan oluşuyor. Şimdiler de Türkler de var. Malezya halkının yarısından fazlası Müslüman. Çinlilerin çoğu Budist, Hindistanlı vatandaşlar da genellikle Hindu dininden.
Malezya, geçmişte Çinliler ve Malezyalılar arasında zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen, bütün yurttaşlarının yaşam kalitesini olağanüstü bir şekilde yükseltmiş bir ülke. Özellikle, doğal kauçuk üretiminde dünya lideri durumunda. Ülkedeki yeşilliğin önemli bir bölümü kauçuk ağaçlarından oluşuyor. Yağmur mevsiminde sık sık yağmura yakalabilirsiniz. Öyle serin yağmurlar değil, ılık yağmurlardı bunlar. Oturup yağmuru seyretmek çok keyiflidir.
Kibar insanlar
Malezya insanı çok kibar. Bir şey sorduğunuzda yada söylediğinizde ilk tepki güzel ve sıcak bir tebessüm. Her yerde mağazalar, sayısız pazarlar var. İstediğiniz bir şey olduğunda şöyle bir açılmak yeterli. Mutlaka bir pazara rastlar ve ihtiyaçlarınızı giderirsiniz. Mağazalarda, genellikle her şeyin fiyatı etiketlerle belirtilmiştir. Başka bir deyişle, turistlere farklı bir “güzellik” yapılmayacağını bilmenin rahatlığıyla dolaşabilirsiniz.
Türkler her yerde!
KL’deki Türklerin açtığı bir okul var. Yasalara göre Malezyalılar, yabancıların açtığı okullara gidemiyor. Bundan dolayı Horizon School’da yabancı çocuklar okuyor.
Şehre yüksekten bakabilirsiniz
Yüksek binalar var ülkede. Tepe üzerine kurulu TV kulesi Menara’ya çıkıp şehri seyredebilirsiniz. İsteyenlere walkman veriliyor. Hem dolaşıyor hem de istediğiniz dildeki sunumu seçip istediğiniz kadar dinleyebiliyorsunuz. Gururlu bir rehberin emrinde süt dökmüş kedi gibi dolaşmak zorunda kalmıyorsunuz. Kuleden indiğinizde, dünyanın en uzun boylu ve aslında bir o kadar da iri yapılı olduğu söylenen iki kişiyle fotoğraf çektirebilirsiniz. Kilo kompleksinden bir an olsun kurtulabilirsiniz. (!)
Sorumlu yayıncılık
Reklamlar çok nezih. Bazı hassas duygularınızın kötüye kullanılmayacağından emin bir şekilde TV seyredebiliyorsunuz Malezya’da. TV’de yayınlanan filmlerden önce hangi yaş grubuna uygun olduğu belirtiliyor. ‘Müstehcenlik’ sadece görüntü olarak algılanmamış. İçinde entrika, aldatma v.s.nin bulunduğu filmler, açık saçık olmadıkları halde gece yarısından sonra ve “18 yaşındakiler için uygundur” uyarısıyla yayına veriliyor.
Şeffaf paralar
5 RM’lik banknotlarda, halk arasında 5 ringet deniyor, şeffaf kısımlar var. Hayata banknotların gerisinden de baksanız, bütün bütün kör olmadan, bu şeffaf yerlerden etrafı görebilirsiniz. Motorsikletler çok yaygın. İlk kez, kırmızı ışıkta bekleyen yaklaşık 20-30 motorsikleti görünce hepsini çete sanabilir, savunma pozisyonuna geçebilirsiniz. (!) Ama yeşil ışıkta hepsi başka yönlere gider ve siz de onların çete mensupları olmadıklarını anlarsınız! Pratik zeka ‘süper’. Motorsiklete binerken montlarını ters çevirip biniyorlar. Böylece rüzgara karşı önlem almış oluyorlar.
Şehri gece duyumsayın
Gece şehri daha iyi hissetmek düşüncesiyle dolaşmayı seviyorsanız, yolunuz sayıları fazla olmayan internet kafelerinden birine düşebilir. Maillerinizi okur, cevaplar yazarsınız. Çay isterseniz küçük bir poşette gelir, size sormadan bolca şeker atmışlardır, içerlemeyin, yudumlayın. Poşetin içinde pipet ve ucunda ip vardı. Bileğinize takabilir yada herhangi bir yere asabilirsiniz.
Yemekler farklı gelebilirYemekler “halal”dir ama damak zevkinize uygun olmayabilir. Sözgelimi bir Tayland lokantasına davet edilirseniz, varlık içinde yokluk çekebilirsiniz. Ev sahiplerinizi darıltmamak için çubuklarla yemek yermiş gibi yapın. Sizi ağırlayan kişi cömert ve anlayışlıysa, hiçbir yemeği bitirmediğinizi görünce, hiç değilse birer kaşık alın da açlığınız yatışsın diye lokanta da ne varsa sipariş verir. Malezya’da bazı lokantalar tabak yerine büyük yaprak parçalarında geliyor. Bir yapraktan üç dört servislik parça çıkıyor. Bu yaprak-tabakların yemeğin lezzetini arttırdığı söyleniyor.
Franchising neymiş meğer!
Kendinizi sık sık menüleri “halal” hazırlanmış Pizza Hut’a ve Kentuky Fried Chicken’a atabilirsiniz. Ecnebilerin “franchising” fikrini nasıl organize ettiklerini gördük. Kazan-kazan şeklindeki ortaklık ve organizasyon fikrinin bizde zayıf kaldığı söylenebilir.
Aynı koşuşturma
Otellerde, odalarda kıble işareti var. Her yerde yiyecek satan küçüklü büyüklü yerler göze çarpıyor. Yemekler ucuz. İnsanlar karı-koca çalıştıkları için, zamansızlıktan yemek yapamıyor ve fiyatlar makul olduğu için genellikle dışarıda yemek yiyorlar.
UlaşımUlaşım Hong Kong’ta olduğu gibi burada da kolay. KL’i (Kuala Lumpur) görmek isterseniz tek raylı trene biniyorsunuz ve kenti boydan boya görebiliyorsunuz. Tek raylı bu trenler, yüksekten geçtikleri için kenti yukardan seyredebiliyorsunuz. Ama bu trende üşütme ihtimaliniz var, zira klimalar çok serinletiyor trenin içini. Malezya’nın yerlileri arasında elle yemek çok yaygındı. Soslu pirinç pilavını bile sağ elle yiyor insanlar. İşin ilginç yanı, yemekten sonra sadece sağ ellerini yıkıyorlar.
Sakıncalı meyve
İlginç meyveler var. Özellikle Durian, kokulu bir meyve ve otellere sokulması yasak. Otel duvarlarında uyarı levhaları var. Zira, kabuğu çok ağır kokuyor ve rahatsız ediyor. Ama içi çok hoş. Çarşı pazar dolaşın Kuala Lumpur’u. Turistler için ucuz her şey. Bir gece dolaşırken bir direğin etrafında dönen birine rastlayabilirsiniz. Sizi görünce durur. Bir an için aradığını bulduğunu sanır belki de. Size biraz baktıktan sonra tekrar dönmeye başlayacaktır. Adamcağızın derdine derman olamadığınızı, arayışına son veremediğinizi düşünmeyin. Ne dönmesinin ne de durmasının sizle bir ilgisi yok.
Yaygın kültür: hoşgörü
Malezya’da Çinliler ve Hindular’da var. İnsanlar, çok hoşgörülü. Aynı şirkette, Müslümanlar, Hindular, Çinliler bir arada uyumla çalışıyor. Kiraladığınız arabanın şoförü Hindu olabilir. Ona hamburger ikram etmek iyi bir fikir olmayabilir. Teşekkür eder, ama ikramınızı almaz. “İnek eti yemem, zira ona tapıyorum” diyebilir gülümseyerek. Bu samimi bir tavırdır. Taptığına saygısı olduğunu, ağzında sakız etmek istemediğini gösterir.
Paranın insanileşme çabaları
Eğer bir şirketi ziyarete gidiyorsanız, bir doğum gününe rast gelebilirsiniz. Doğum günü kutlamasına katıldığınız kişi “Teşekkür ederim, ta Türkiye’den benim yaş günümü kutlamaya gelmişsiniz” diyebilir. Yanlış anladı sanıp düzeltmeye kalkmayın, şaka yapıyordur! İş dünyası ekonomik konulara insani bir yan kazandırmaya çalışırken, insan merkezli olduğu iddiasıyla ortaya çıkan oluşumların insandan uzaklaştığını hatırlayıp içlenebilirsiniz.
Güzel cami
Muar’da, KL’e yakın bir kasabada, büyük bir cami var, oraya gidin. Adı Vakıf Mescidi. Deniz kenarında ve içinde klima yok. Denizden esen serin esintiler eşliğinde ferah ferah dualar edersiniz. Malezya, size daha bir aşina gelir o camide. Muar’da bir sürü kitapçı olduğunu görünce sevinebilirsiniz. Ama çoğu, çizgi roman satar. Çizgi roman severler için tam bir cennet bu yer.
Malezya: güleç iklim
Malezya, gülümseyen insanlar memleketi. Çekinmeyin, çoluk çocuk hep birlikte gidin bu ülkeye. Siz de, herkesin bu ülkeyi görmesini isteyeceksiniz Malezya’yı. İslam dünyasının, bu güler yüzlü ve mahcup insanlar diyarından öğrenecek çok şeyi var.
Meraklısı için Malezya ile ilgili İngilizce bir site:http://www.emporis.com/en/wm/co/?id=100098
-----------------------
savassenel@gmail.com, savassenel@yahoo.com
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
Yüz yüze ve Online (Skype , Google Drive) verdiği dersler Eğitimler
Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Hizmetleri
SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com
(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR
No comments:
Post a Comment