Saturday, August 23, 2008


YABANCI ÜLKELERDE NELER YAPILABİLİR YA DA YAPILIR?

İnsanlar, çeşitli sebeplerle yabancı ülkelere gitmektedirler. Yaşadığınız yerden çok uzaklarda, yurt dışında olmanın insanlar üzerindeki etkileri çeşitlidir. Bu süre geçici de olsa, kalıcı etkileri olabilir.

Bazı insanlar yurt dışına çıktıklarında kalabalık içinde kaybolurlar. Kimsenin onları tanımadığı yerlerde, her zaman yapmadıkları şeyleri yaparlar. Sanki ilkeleri yereldir ve bu yüzden başka bir bölgede çökerler. Aslında ilkelerde suç yoktur. Yeterince içselleştirilmedikleri için, darbe alırlar, kurban edilirler.

Bazı insanlar da, yurt dışında, ilkelerine daha da çok bağlanırlar. Sözgelimi alkolün çok tüketildiği bir ülkede, bu tüketimden dolayı ortaya çıkan kötü sonuçları görürler. Bu kötü şeyden daha çok uzaklaşırlar. Kumardan tiksinirler, çünkü kumarın bitirdiği hayatları gözleme imkanı bulurlar. Aslında herkes aynı şeyleri görmektedir. Fakat bakış açıları ve aradıkları farklıdır. Tanrıdan uzak yaşanan, keyifli görünen bir hayatın içerden yıprandığını fark etmek mümkündür. Fakat, geçici bir süre o hayata dalmak ta mümkündür.

Peki ben ne yaparım? Büyük insanlık tablosu içinde kaybolmamaya çalışırım. Hayatımı anlamlandıran ilkeler, oralarda bana daha da anlamlı gelir. Bir Türk insanı olarak, daha da dikkatli davranmaya çalışırım. Tanışma fırsatı bulduğum her insana ülkemden söz etme fırsatı kollarım. Onlara önemsediğim konularla ilgili kitaplar ya da çeşitli dokumanlar vermeye çalışırım. Verdiğim şey, bazen Türk müziği içeren bir kaset ya da CD olur. Benimle tanışan bir insanın Türkiye hakkında sağlıklı fikirler edinmesini isterim.

Gurbette Türklerle tanışırsam, onlarla dertleşirim. Türkiye’den, İstanbul’dan, Üsküdar’dan söz açarım. Onların bulunduğu yerdeki Türk okullarından, Türklerin yaptığı çalışmalardan söz ederim. Gurbetteki hemşerilerimin memleketlerine duydukları özlemi bir parça olsun hafifletmeye çalışırım.

Oralarda eğitim için bulunan ya da Türk okullarında çalışan insanlarla tanışırım. Sohbet eder, dertleşirim.

Bulunduğum ülkede, yakın yerlerdeki tarihi eserleri, önemli yerleri ziyaret ederim. Gündüzleri, iş görüşmeleri yaptığımız için bu konuda çok zamanım olmaz. Daha çok kaldığımız otele yakın yerleri ziyaret eder, fotoğraflar çekerim.

Sonra internet üzerinden dostlarımla yazışırım. En çok hoşuma giden sohbetlerse, ben gurbetteyken yine gurbette olan dostlarımla ya da öğrencilerimle sohbet etmektir. Sözgelimi, Şangay’dayken Amerika’daki bir öğrencimle yazışmak, ya da Malezya’dayken Avusturya’daki bir dostumla sohbet etmek benim için çok keyiflidir.

Sonra en çok hoşuma giden de, boş kaldığım her yerde, havaalanlarında ya da nezih kafelerde bilgisayarımı açıp yazmaktır. Yabancı bir ülkede, bazen türkü bazen o ülkeye ait bir müziği dinlerken yazmak çok hoşuma gider. Sabaha kadar açık kafeler tercihimdir. Çayımı söylerim ve yazmaya başlarım. Okurum da. Fakat bazen saatlerce yazarım. Ailemin resimlerine bakarım. Onların fotoğraflarına bakmak, büyük ve hareketli şehirlerde kaybolmamı engeller. Kim olduğumu ve beni kimlerin beklediğini unutmak istemem.

Film de seyrederim. Film seyretmek güzeldir. Sözgelimi Almanya’da otelin sakin lobisinde sevdiğim bir filmi seyretmek benin için harika bir şeydir.

İşte bunlar benim gurbette yapmayı sevdiğim şeyler. Sizler neler yaparsınız? Bana yazın. Bekliyorum.

-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

No comments: