Saturday, August 23, 2008


TURİST OLMANIN PÜF NOKTALARI

Yabancı ülkelerde yolculuk etmenin bazı ilkelerini keşfettim. Bunların bazıları elbette bizim ülkemiz için de geçerli. Sizlere yararı olur düşüncesiyle bir kaçından söz edeyim.

Bir ülkeye gitmeden önce otel rezervasyonunu yapın ya da bir tanıdığınıza yaptırın. Nasıl bir semtte ve nasıl bir otelde kalmak istediğinize karar verin. Otel rezervasyonu yapmadan gitmek durumunda kalırsanız elinizde bagajlarla otel otel dolaşmayın. Çünkü size muhtemelen normalden yüksek bir fiyat söyleyeceklerdir. Otelin birine eşyalarınızı bırakabilir ve başka otellere elinizde hafif eşyalarla gidebilirsiniz. Böylece pazarlık yapma şansınız olacaktır. İlk günü pahalı bir otelde geçirmek durumunda kalsanız bile ertesi gün dolaşın ve başka bir otel bulun ve hemen taşının.

Odanızı kaç gün tutmak istediğinizi netleştirin ve iyice belirtin. Siz beş gün kalmak isterken, üçüncü gün sizi kapıya koyabilirler. Siz de yeniden otel aramak zorunda kalabilirsiniz. Kaç gün kalmak istediğiniz konusunda iyi anlaşın.

Gitmek istediğiniz ülke hakkında biraz okumakta ve plan yapmakta yarar var. Böylece neler yapmak istediğinizi biraz daha farkında olur ve sonradan kaçırdığınız şeyler için hayıflanmazsınız. Sözgelimi, sizce çok önemli bir binanın ya da kurumun yanında her gün geçebilir ama bunu ülkenize geri döndükten sonra farkına varabilirsiniz.

Başka bir ülkeye gitmeden önce kur farkı ve fiyatlar hakkında aşağı yukarı bir bilgi edinin. Para birimini iyi tanıyın. Yabancı bir parayı harcarken insan dikkatli olamayabiliyor. Farkındalık içinde olun. Sözgelimi Çin’in para birimiyle Hong Kong para biriminin, Türk Lirası olarak karşılık değeri neredeyse aynıdır. Ama Hong Kong’ta hayat Çin’den daha pahalıdır. Kur değeri aynı diye iki ülkede de maliyetin aynı olduğunu düşünmeyin.

Üzerinde fiyatı yazan şeyleri satın alın. Üzerinde fiyat yoksa, muhtemelen turistlere uygulanan abartılı bir fiyatla karşılaşacaksınız. Fiyatların yazılı olmadığı yerlerde kesinlikle pazarlık edin. Utanmayın, sıkılmayın. Acı gerçeği açıklayayım: tüketici her zaman bir kıskacın içinde. Turistseniz durum daha da vahim, unutmayın.

Pazara gittiyseniz ve fiyatlar belli değilse, pazarlık yapın. Verilen fiyatın dörtte biriyle başlayabilirsiniz. Utanmayın. Acı gerçek şu ki almak istediğiniz ürünün gerçek değeri zaten odur. Yabancı olduğunuz için birazcık daha yüksek bir fiyat vereceksiniz. Bundan kaçamazsınız.

Anlamadığınız her şeyi sorun. Anlayana kadar zorlayın. Bunu yapmazsanız zararlı çıkarsınız. Sözgelimi, uçak biletinizi bir gün sonraya ya da bir gün önceye almak istiyorsunuz. Bunun iki kişi için ne kadar masrafı olduğunu sorduğunuzda size tek kişilik fiyat söylerler. Siz, tekrar verilen fiyatın iki kişi için ne kadar olduğunu sorun. Tam fiyat alın. Ücretsiz olduğu hissi verilen hizmetlerin bedava olup olmadığını yeniden sorun. Çünkü tüketicinin algısıyla ilgili zaafların çok iyi kullanıldığından kesinlikle eminim ve siz de bunu farkında olmalısınız.

Bir mağazaya girdiniz ve bir şey satın almak istediniz. Hong Kong’ta şöyle bir teknik uygulanır: Size almak istediğiniz şeyin biraz sonra geleceği söylenir ve siz beklerken başka bir ürün almanız için sizinle konuşulur. Siz inatla beklerseniz, büyük ihtimalle beklediğiniz gelmez.

Özellikle Çin’e gidiyorsanız yanınıza yiyecek alın ya da Türk/ Müslüman lokantalarının yerlerini öğrenin. Dini açıdan düşünüyorsanız bu şart. Fakat Müslüman da olsalar, sonuçta yabancı bir mutfakla karşı karşıyasınız, şaşırmayın. Yok kilo vermek istiyorsanız, daha çok meyve ve sebze tüketebilirsiniz.

Yabancı bir ülkede Türkiye’de yapılabilecek şeyleri yapmayınız. Gerçi ben Türkiye’de yazabileceğim halde yabancı ülkelerde yazmayı severim. Daha çok ilham verici ve keyiflidir. Bu bağlamda yazarlık başka bir konu. Ama siz orada, o ülkeye has şeyleri, (kendi iç bütünlüğünüze zarar vermeden) yapın. Çok az uyuyup çok dolaşın, çok görün derim.

------------
Hong Kong
-----------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com

(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)




(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)
-------------------

No comments: